Francuskie reakcje wobec problemu zjednoczenia Niemiec po II wojnie światowej - Kruk, Aleksandra (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2016)
Artykuł dotyczy polityki Francji wobec zjednoczenia Niemiec. Francja po II wojnie światowej dążyła do utrzymania dobrych relacji z Republiką Federalną Niemiec i Niemiecką Republiką Demokratyczną. Francuzi w sprawie zjednoczenia Niemiec stawiali szereg warunków podkreślając, że zjednoczenie powinno odbyć się w wyniku porozumienia obu państw niemieckich i za zgodą sąsiadów. Francuscy prezydenci, Charles de Gaulle, Georges Pompidou, Valery Giscard d’Estaing i François Mitterrand, starali się prowadzić politykę tenir le range w kontaktach z Niemcami.

In the article I have analyzed France’s politics to the problem of Germany’s reunification. After world war II France wanted to keep a good relationship with the Federal Republic of Germany and the German Democratic Republic. French politicians presented a series of prerequisites of Germany’s reunification emphasizing, that the reunification should result from anagreement between both German countries and with approval of their neighboring countries. The French presidents: Charles de Gaulle, Georges Pompidou, Valery Giscard d’Estaing and François Mitterrand wanted to implement the policy of tenir le range in the relationship with Germany.
France and the Reunification of Germany after second World War
Keywords: Francja; zjednoczenie Niemiec; France; Reunification of Germany