Socjalizacja społeczeństwa - Luksemburg, Róża (Międzywydziałowa „Pracownia Pytań Granicznych” UAM, 2012)
Przedstawiany artykuł Róży Luksemburg jest próbą naszkicowania pierwszych przemian, jakie dokonać miały się w Niemczech na drodze od kapitalizmu, który zginąć miał lada moment pod ciosami rewolucji, do ustroju socjalistycznego. Luksemburg wylicza i zwięźle omawia zasady, na których oprze się uspołeczniona gospodarka. Podkreśla również rolę rewolucyjnego entuzjazmu i nabytego podczas walki klasowej doświadczenia dla wytworzenia odpowiedniego, sprzyjającego procesom socjalizacji, nastawienia proletariatu.
Die Sozialisierung der Gesellschaft
Keywords: praca; socjalizm; utopia; uspołecznienie