Przyczynki do rekonstrukcji klimatu w prahistorii i czasach historycznych na Pałukach w świetle interdyscyplinarnych badań łekneńskiego kompleksu osadniczego - Wyrwa, Andrzej Marek (Instytut Archeologii Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, 2008)
W oparciu o wyniki badań specjalistycznych z zakresu archeologii, badań historycznych i wieloaspektowych badań przyrodniczych (m.in. palinologia, dendrochronologia, klimatologia)omówiono przemiany klimatyczne na Pałukach - w północno wschodniej Wielkopolsce, od prahistorii - początku holocenu - do 2000 roku
W tekście bogaty materiał porównawczy z zakresu badań historycznych, analizy palinologiczne i dendrochronologiczne; w tym liczne wykresy i zestawienia, szczególnie do przemian pogodowych w rejonie Łekna - Wągrowca od 1950 do 2000 roku
Keywords: Klimat; Climate; Pałuki; Klimat w historii; Klimat Polski; Palinologia; Klimatologia; Dendrochronologia; rekonstrukcja klimatu w prahistorii i czasach historycznych