Motto v českých dílech 90. let dvacátého století - MÜLLEROVÁ, Lenka (Komisja Slawistyczna PAN, Oddział w Poznaniu, IFS UAM, Wydawnictwo PRO, 2011)
Motto je pretextově umístěným peritextem knihy, který vysvětluje především titul díla, je „komentářem” k textu či je jeho určitým rozpoznávacím aspektem, a především se snaží „naladit“ čtenáře na obsah knihy. Typickým rysem je jeho intertextuální charakter. Motto tedy poskytuje nejen návod k interpretaci díla, ale vytváří i literární či pocitovou atmosféru díla či případně identifikuje dobové tendence literárního života. Ve studii autorka mapuje výskyt motta ve zvoleném vzorku třiceti knih českých nakladatelství a formuluje základní příznakové rysy české knižní produkce devadesátých let dvacátého století.

Authoress, in her article, is describing a motto, which is a short text, a comment to the other text. Motto is explaining title of work, providing „instruction“ to its interpretation, as well as creating appropriate ambience to its perception. Authoress presents appearance of motto in thirty selected books published by different Czech publishers in the last decade of the XX century.
Motto in Czech works of 90’s of the twentieth century
Keywords: Česká literatura; Czech literature; Genealogie; Genology; Literární dílo; Literary work; Motto; Motto