Declaration of nullity as a fundamental defect of an administrative decision (not only in the Czech Republic) - Frumarová, Kateřina (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2015)
Artykuł poświęcony jest kwestii wadliwości decyzji administracyjnej, która ma miejsce wtedy, gdy decyzja nie jest zgodna z wymogami przewidzianymi prawem. Można wyróżnić kilka typów wad, a najpoważniejszą jest ta powodująca jej nieważność. Nieważną decyzję można zdeﬁniować jako nieistniejącą: jest to prawnie nieistotny skutek działania organu administracyjnego. Ponieważ nieważna decyzja z prawnego punktu widzenia nie istnieje, nie wywołuje też jakichkolwiek skutków publicznoprawnych; nikt nie jest obowiązany do poszanowania nieważnej decyzji i jej przestrzegania. Artykuł odnosi się szczególnie do istoty i natury nieważności decyzji oraz przyczyn nieważności. Autorka przyczyny te przedstawia, odwołując się do konkretnych przykładów z praktyki. Uwagę poświęca również procesowi prowadzącemu do usunięcia nieistniejącej decyzji ze sfery prawnej. Skoro nieważna decyzja administracyjna nie istnieje, nie może być ani zmieniona, ani uchylona, zatem jedyną właściwą procedurą jest autorytatywne stwierdzenie nieważności takiej decyzji. Artykuł koncentruje się na wskazaniu, kiedy nieważność decyzji może zostać stwierdzona bezpośrednio przez władze administracyjne, a kiedy przez sądy. Podnosi również kwestię konsekwencji prawnych nieważności, w tym zagadnienie szkód spowodowanych przez akty nieważne. Powyższe problemy są analizowane głównie w odniesieniu do Republiki Czeskiej, ale celem opracowania jest przedstawienie także rozwiązań dotyczących nieważności decyzji przyjętych w niektórych innych krajach europejskich. Kwestia nieważności jest rozważana zarówno w kategoriach aktualnej legislacji, jak również doktryny i praktyki orzeczniczej. Autorka ukazuje najbardziej poważne braki w obecnym ustawodawstwie czeskim związane  z kwestią nieważności decyzji administracyjnych oraz formułuje w tym zakresie postulaty de lege ferenda.
Declaration of nullity as a fundamental defect of an admin-istrative decision (not only in the Czech Republic)
Keywords: decyzja administracyjna; nieważność decyzji administracyjnej; przyczyny nieważności decyzji administracyjnej; stwierdzenie nieważności decyzji administracyjnej