Anne Applebaum’s Strategy of Telling the History of International Relations in Central and Eastern Europe - Nosova, Bogdana (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2021)
The text aims to present the strategy used by Anne Applebaum to bring the history of Central and Eastern Europe closer to western audiences. In the article, the author was presented as a journalist and public intellectual who developed an original way of speaking and writing about the past of Central and Eastern Europe. She has been portrayed as a kind of mediator who attempts to explain the essence and sources of the diverse identities and narratives that have formed among the nations and cultures of Central and Eastern Europe. Selected assessments of her activity, formulated by historians as well as public opinion leaders, were also presented.

Celem tekstu jest prezentacja strategii, w oparciu o którą Anne Applebaum stara się przybliżać zachodniemu odbiorcy historię Europy Centralnej i Wschodniej. W artykule autorka przedstawiona została jako dziennikarka i intelektualistka, która wypracowała oryginalny sposób mówienia oraz pisania o przeszłości Europy Środkowej i Wschodniej. Ukazano ją jako swoistego mediatora, który usiłuje wytłumaczyć istotę oraz źródła różnorodnych tożsamości oraz narracji ukształtowanych wśród narodów i kultur Europy Centralnej i Wschodniej. Przedstawione zostały także wybrane oceny jej aktywności, prezentowane zarówno przez historyków, jak i opinię publiczną.
Historia stosunków międzynarodowych w Europie Centralnej i Wschodniej – strategia narracyjna Anne Applebaum
Keywords: strategy of building a historical narrative; telling the past of Central and Eastern Europe in the West; Central and Eastern Europe; Anne Applebaum; public intellectuals; strategia budowania narracji historycznej; opowiadanie przeszłości Europy Środkowej i Wschodniej na Zachodzie; Europa Środkowo-Wschodnia; Anne Applebaum; intelektualiści publiczni