Polityka równości płci – wybrane aspekty - Andruszkiewicz, Iwetta (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, 2015)
Przedmiotem rozważań prowadzonych przez autorkę są wybrane aspekty polityki równości płci. Dążenie do równości i wyeliminowania dyskryminacji stanowi priorytet wielu organizacji międzynarodowych m.in. OZN, a także znajduje swój wyraz w unijnych źródłach prawa, takich jak prawo pierwotne, prawo wtórne (dyrektywy) i orzecznictwo Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, oraz w unijnych dokumentach politycznych, takich jak Karta Praw Podstawowych. W artykule stwierdzono, że polityka równości płci jest polityką horyzontalną, która obowiązuje we wszystkich działaniach władz publicznych, a także wszędzie tam, gdzie ma miejsce wykorzystanie środków publicznych. Jej celem jest rzeczywiste wyrównanie sytuacji życiowej kobiet i mężczyzn, czyli równość płci.
Keywords: równość płci; równość kobiet i mężczyzn; dyskryminacja; gender mainstreaming; Karta Praw Podstawowych UE; Traktat o Unii Europejskiej; polityka horyzontalna; polityka publiczna; wyrównywanie szans