Zmienne w relacjach politycznych Unii Europejskiej z Egiptem po roku 2012 - Przybylska-Maszner, Beata (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2015)
Celem artykułu jest ukazanie zmiennych określających ramy polityki Unii wobec Egiptu w latach 2012-2014, a także analiza zakresu nowego podejścia do kształtowania wzajemnych relacji w ich wymiarze politycznym. Szczególna uwaga skupiona została na mechanizmie zastosowania instrumentów poszczególnych polityk unijnych na tle wydarzeń na scenie politycznej Egiptu. Powyższe rozważania pozwolą na przedstawienie wniosków dotyczących dalszych możliwości prowadzenia działań przez Unię Europejską w określonych ramach współpracy z Egiptem, biorąc pod uwagę konieczność ustalania wspólnych interesów, jak i wdrażania wypracowanego stanowiska.

The paper attempts to indicate the variables that define the framework of EU policy towards Egypt in 2012-2014, and to analyse the scope of the new approach to mutual relations in terms of politics. Particular attention is given to the mechanism of various instruments applied by different EU policies and their implementation in the context of political developments in Egypt. These considerations allow the author to draw conclusions on the future possibilities for the European Union to continue its activities within the framework of cooperation in Egypt, taking into consideration the necessity to agree on common interests and to implement an adopted standpoint.
Variables in the political relations between the European Union and Egypt after 2012
Keywords: relacje zewnętrzne UE; polityka zagraniczna UE; relacje UE-Egipt; external relations of the EU; EU foreign policy; EU-Egypt relations