Indywidualizm kontra wspólnota - Włodarczyk, Ewa (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2020)
Powszechnie przyjmuje się, że indywidualizm, silnie obecny w wielu współczesnych społeczeństwach, nie sprzyja nawiązywaniu i umacnianiu relacji społecznych, które sprzyjają tworzeniu wspólnot oraz gotowości do wspólnego działania i zaangażowania we własną społeczność lokalną.