Podstawy ekonomiczne powstawania średniowiecznych ośrodków miejskich na Pomorzu w świetle badań archeologicznych - Sołtysiak, Michał (My University, 2011)
Praca obejmuje swoją problematyką podstawy gospodarcze (ekonomikę) powstawania średniowiecznych ośrodków miejskich na Pomorzu i możliwości re-konstrukcji ich procesu rozwoju w perspektywie badań archeologicznych. Celem pracy było wypracowanie interdyscyplinarnego modelu badania procesów miastotwórczych w perspektywie archeologicznej i historycznej w aspekcie podstaw ekonomicznych, dla okresu od VIII do XV wieku. Stanowi więc próbę odpowiedzi na pytanie o tempo i charakterystykę procesu urbanizacji na Pomorzu w okresie średniowiecza (ze szczególnym uwzględnieniem dziejów Szczecina, Wolina i Kołobrzegu, jako miast modelowych dla prezentowanych i analizowanych linii rozwojowych), w kontekście szeroko pojętej ekonomiki. Dodatkowym aspektem, który pozwolił na wzbogacenie warsztatu badawczego zaprezentowanego w pracy doktorskiej była aplikacja rozważań na temat miast średniowiecznych licznych badaczy, zarówno archeologów, historyków jaki i socjologów, które to dają możliwość pokazania problematyki w szerszym zakresie teoretycznym i podjęcie próby stworzenia aparatu pojęciowego do weryfikacji tempa rozwoju, tak by zobiektywizować dotychczasowe rozważania i interpretacje na temat poszczególnych elementów zespołów miejskich na Pomorzu w okresie średniowiecza (takich jak: magazyny, warsztaty i inne elementy infrastruktury gospodarczej).

This text display the economic principles of development of medieval towns in Pomerania from point of view of archaeology and revive of archaeological study on subject: the early medieval economy and chances of archeological re-construction of economic development in West Pomerania in form of interdisciplinary theoretical model. After a review of methodology, two main themes are considered: the birth of towns in the medieval history of Western Pomerania and development of craft and trade in this area between VIII and XV century. The earlier mentioned interdisciplinary theoretical model is based on examples of medieval Szczecin, Wolin and Kołobrzeg etc, and is the conclusion of whole text.In this work archaeology, anthropology and history are used, as well, to propose a typology of urbanism from the beginning of VIII until the end of XV century (from times of hill forts and emporia’s to times of cities of Hanseatic League). Particular attention is paid to the town as a material expression of the evolving society and economy.
The economic principles of development of medieval towns in Pomerania from point of view of archaeology
Wydział Historyczny: Instytut Prahistorii
Keywords: urbanizacja; urbanization; Średniowiecze; Middle Ages; Pomorze Zachodnie; West Pomerania; miasta nadbałtyckie; Baltic towns; archeologia miejska; town archeology