Jakość pracy naukowej, jej potwierdzenie a recenzja partnerska. Odbiór w środowisku naukowym i nieporozumienia. Postawy wobec recenzji partnerskiej - Mulligan, Adrian (Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu, 2009)
Ocena jakości publikowanych wyników badań naukowych jest sprawą pierwszorzędną. Niniejszy artykuł omawia różne projekty badawcze przeprowadzone w grupie wydawniczej Elsevier, które pomogą lepiej zrozumieć ocenę i stosunek do recenzji partnerskich (ang. peer review) wśród autorów i recenzentów oraz zastanowić się, w jaki sposób możemy usprawnić ten kluczowy mechanizm oceny jakości prac naukowych.

Assessing the quality of research is of critical importance. In this article various research projects conducted at Elsevier are discussed, which help us better understand the attitudes towards peer review and how we might improve this most critical of mechanism for assaying research quality.
Quality, certification and peer review. Perceptions and misperceptions. Attitudes to peer review
Keywords: peer review; referee systems; referee systems