Polska perspektywa aktywnego uczestnictwa w europejskiej strategii na rzecz równouprawnienia płci - Płachecka, Agata (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2024)
Celem artykułu jest zaprezentowanie najważniejszych obszarów, w których na przestrzeni ostatnich 20 lat podejmowano w Polsce działania na rzecz zwiększania świadomości potrzeb równego traktowania w odpowiedzi na standardy wprowadzane w tym zakresie przez Unię Europejską. Analizie poddano najważniejsze działania w tym zakresie wynikające z 20-letniego członkostwa Polski w Unii Europejskiej, które podjęto na rzecz zwalczania nierówności płci w różnych obszarach życia społecznego takich jak: rynek pracy, decyzyjność polityczna czy edukacja. W artykule zaprezentowano główne obszary europejskiej polityki na rzecz równouprawnienia płci z wyraźnym wyeksponowaniem poziomu ich realizacji na poziomie krajowym. The aim of this article is to present the most important areas in which, over the last 20 years, efforts have been made in Poland to raise awareness of the need for equal treatment in response to standards introduced in this area by the European Union. It analyzes the most important activities in this area resulting from Poland’s 20-year membership in the European Union, which were undertaken to combat gender inequality in various areas of social life such as the labor market, political decision-making and education. The article presents the main areas of European gender equality policy with a clear emphasis on the level of their implementation at the national level.
Poland’s perspective on active participation in the European strategy for gender equality
Keywords: polityka równościowa; polityka antydyskryminacyjna; Unia Europejska; Polska; equality policy; anti-discrimination policy; European Union; Poland