Elektroniczna partycypacja obywatelska w Polsce. Deklaracje i opinie Polaków na temat e-administracji i e-głosowania - Lubik-Reczek, Natasza; Kapsa, Izabela; Musiał-Karg, Magdalena (Uniwersystet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa, 2020)
Problematyka partycypacji obywatelskiej stanowi aktualny przedmiot zainteresowania badaczy reprezentujących różne dyscypliny w ramach nauk społecznych. Wraz z dynamicznym rozwojem nowych technologii i społeczeństwa informacyjnego, w wielu państwach podjęto działania zmierzające do zwiększenia zaangażowania obywatelskiego i wprowadzenia rozwiązań w zakresie nie tylko aktu wyborczego (e-voting i i-voting), ale także dostarczania informacji i usług publicznych drogą elektroniczną (e-government). Niniejsza praca wpisuje się w ten dynamicznie rozwijający się nurt badań naukowych poświęconych wpływowi ICT na zaangażowanie obywateli w proces podejmowania decyzji politycznych oraz ich relacje z instytucjami państwa, w tym administracją publiczną. Tematem rozważań teoretycznych są zagadnienia związane z partycypacją obywatelską i jej ewolucją w kierunku e-partycypacji. Przedmiotem analizy empirycznej są zaś deklaracje i opinie Polaków na temat elektronicznej administracji oraz głosowania elektronicznego traktowane jako przejaw partycypacji obywatelskiej. Podjęta w książce problematyka powinna zainteresować zarówno badaczy, jak i praktyków zajmujących się zwiększaniem udziału obywateli w życiu politycznym, a także wpływu nowych technologii na relacje obywatel-państwo.
Electronic civic participation in Poland. Declarations and opinions of Poles on e-administration and e-voting
Keywords: e-partycypacja; e-administracja; e-głosowanie; e-government; e-usługi