Podstawy prawne działalności notariuszy kaliskich w okresie międzywojennym - Kowalska, Samanta (My University, 2012)
W artykule przedstawiono podstawy prawne, uwarunkowania oraz przeobrażenia w działalności kaliskich notariuszy w dwudziestoleciu międzywojennym. Po odzyskaniu niepodległości w mentalności, instytucjach i systemie notariatów nadal odzwierciedlały się wpływy z czasów zaborów. Unifikacja prawa w tym zakresie spowodowała zmiany także w funkcjonowaniu notariuszy w grodzie nad Prosną. Notariusze z byłego zaboru rosyjskiego mieli swój udział w tworzeniu nowych regulacji oraz struktur samorządu zawodowego w wolnej Polsce. Rozporządzenie Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 27 października 1933 roku – Prawo o notariacie rozpoczęło proces ujednolicania działalności notarialnej w skali kraju.
Wydział Pedagogiczno-Artystyczny UAM
Keywords: Kalisz; notariat; historia państwa i prawa; unifikacja prawa