Концептальнвіе взглдві политики обеспечения военной - Сарибекович Даллакян, Камо (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2013)
После окончания эпохи биполярного противостояния мир отнюдь не был более безопасным. Уровень насилия никогда не достигнет нуля, поскольку он полностью уничтожает организованные насилие в жизни общества невозможно. В этих условиях интересы безопасности национальные государства требуют постоянной приверженности в этой области государственной политики, какова политика обеспечения военной безопасности. Статья новая, теоретический подход к политике обеспечения военной безопасности.

Po zakończeniu ery dwubiegunowej konfrontacji, świat nie stał się bynajmniej bezpieczniejszy. Poziom przemocy nigdy nie osiągnie zera, gdyż całkowite wykorzenienie zorganizowanej przemocy z życia społeczeństwa jest niemożliwe. W tych okolicznościach, interesy bezpieczeństwa państw narodowych wymagają nieustannego zaangażowania w tym obszarze polityki państwowej, jaką jest polityka zapewnienia bezpieczeństwa militarnego. Artykuł stanowi nowe, teoretyczne ujęcie polityki zapewnienia bezpieczeństwa militarnego.
Polityka zapewnienia bezpieczeństwa militarnego