O pewnych osobliwościach socjolektu rowerowego - Stefan, Wiertlewski (SORUS S.C. Wydawnictwo i Drukarnia Cyfrowa, 2011)
Spośród licznych i godnych uwagi cech wyróżniających socjolekt rowerowy wśród odmian języka polskiego autor omawia fragment zawartego w nim językowego obrazu świata, który można rekonstruować za pomocą paradoksalnie brzmiącej metafory pojęciowej JAZDA NA ROWERZE TO BEZRUCH. Rozważania ilustrowane są ponad 50 uszczegółowieniami, takimi jak wisieć, siedzieć, stać i ich pochodnymi, a uzyskane wyniki interpretowane w ramach koncepcji Paula Feyerabenda dotyczącej historycznego rozwoju ludzkiej percepcji.
On Some Peculiarities of Polish Bike Sociolect
Keywords: Socjolekt rowerowy; Językowy obraz świata; Koncepcja Paula Feyerabenda; Teoria metafory konceptualnej