Główne kierunki polityki wewnętrznej i zagranicznej Korei Północnej w latach 2019-2020 - Bielicki, Paweł (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2021)
Przedmiotem mojego zainteresowania jest przedstawienie głównych kierunków polityki wewnętrznej i zagranicznej Korei Północnej w latach 2019 i 2020. Na wstępie zamierzam prześledzić przyczyny pogorszenia się relacji pomiędzy reżimem komunistycznym w Pjongjangu a Stanami Zjednoczonymi po nieudanym spotkaniu między przywódcą kraju azjatyckiego, Kim Dzong Unem a ówczesnym prezydentem USA Donaldem Trumpem w Hanoi w lutym 2019 r. W dalszej części rozważań moim zamierzeniem jest przeanalizowanie implikacji pandemii koronawirusa dla północnokoreańskiej dyplomacji oraz sytuacji ekonomicznej kraju. Ponadto dotykam kwestii zniknięcia Kima ze sceny w kwietniu 2020 r. i możliwych konsekwencji tego wydarzenia zarówno dla polityki wewnętrznej KRLD, ale także dla społeczności międzynarodowej. Dodatkowo prześledziłem możliwe implikacje wyboru Joe Bidena na prezydenta dla Stanów Zjednoczonych dla sytuacji w Korei Północnej. W podsumowaniu przedstawiłem prognozy na przyszłość, podejmując próbę odpowiedzi na pytanie, czy w dobie współczesnej sytuacji międzynarodowej należy spodziewać się znaczących zmian na Półwyspie Koreańskim. W swoich badaniach zastosowałem metodę analizy systemowej.

The subject of my interest is to present the main directions of North Korea’s internal and foreign policy in 2019 and 2020. At the outset, I intend to investigate the reasons for the deterioration of relations between the communist regime in Pyongyang and the United States after a failed meeting between Asian leader Kim Jong Unem and US President Donald Trump in Hanoi in February 2019. In the rest of my considerations, my intention is to analyze the implications of the coronavirus pandemic for North Korean diplomacy and the country’s economic situation. In addition, I touch the issue of Kim’s disappearance from the stage in April 2020 and the possible consequences of this event both for the DPRK’s internal policy and for the international community. Additionally, I have examined the possible implications of Joe Biden’s election as president for the United States for the situation in North Korea. In the summary I presented the forecasts for the future, attempting to answer the question whether in the era of contemporary international situation, significant changes should be expected on the Korean Peninsula. In my research I used the method of systems analysis.
Main directions of North Korea's domestic and foreign policy in 2019-2020
Keywords: Korea Północna; Stany Zjednoczone; Kim Dzong Un; Trump; koronawirus; North Korea; United States; Kim Jong Un; Trump; coronavirus