W obronie metanarracji w filozofii historii - Brzechczyn, Krzysztof (Wydawnictwo Naukowe Instytutu Filozofii UAM, 2006)
Celem artykułu jest krytyczna analiza standardowych zarzutów stawianych substancjalnej filozofii historii (czyli Lyotardowskich metanarracji). Autor wyróżnia cztery orientacje intelektualne kwestionujące poszukiwanie całościowej wizji dziejów: antynaturalistyczna niemiecka filozofia nauki, dogmatyczny marksizm, liberalizm i postmodernizm. Analiza treściowa wspomnianych nurtów filozoficznych ujawnia ukryte założenia metodologiczne i teoretyczne, które są odpowiedzialne za niezrozumienie i błędną krytykę filozofii historii. Artykuł uzupełniony jest dyskusją (O tezie Fukuyamy, końcu metanarracji i jeszcze wcześniejszym końcu ideologii) z tezami artykułu.
Keywords: Filozofia historii; Metanarracja