Stacje naukowe Uniwersytetu Im. Adama Mickiewicza w Poznaniu - Redakcja (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2016)
W niniejszym monograﬁcznym opracowaniu prezentujemy uniwersyteckie stacje naukowe, które w wielu przejawach działalności mają charakter wzorcowy. W stacjach naukowych realizowane są interdyscyplinarne badania środowiskowe oraz systematyczny monitoring środowiska przyrodniczego. Stacje zlokalizowane są na obszarach reprezentatywnych dla krajobrazów Polski północno-zachodniej oraz na obszarze Spitsbergenu środkowego (archipelag Svalbard). Przyjęta forma funkcjonowania stacji umożliwia realizację badań w zróżnicowanych warunkach środowiskowych umiarkowanej i polarnej strefy klimatycznej. Stacje są również miejscem realizacji zadań dydaktycznych, różnych form aktywności edukacyjnej, a ponadto promują nasz Uniwersytet poprzez współpracę z lokalną społecznością.
Keywords: uniwersyteckie stacje naukowe; badania środowiskowe; monitoring środowiska przyrodniczego