Wzorce seksualności. Analiza międzypokoleniowa - Chodecka, Aleksandra (My University, 2012)
Celem badań była analiza porównawcza wzorców seksualności występujących u kobiet, będących przedstawicielkami kolejnych pokoleń w rodzinie. Badaną grupę stanowiło 128 kobiet reprezentujących trzy pokolenia w rodzinie - Babcia, Matka, Wnuczka. Do pomiaru poszczególnych zmiennych zastosowano następujące narzędzia badawcze: Skale Poczucia Tożsamości Płciowej (Miluska, 1996); Inwentarz Płci Psychologicznej (IPP) (Kuczyńska, 1992); Kwestionariusz do badania wychowania w rodzinie pochodzenia i prokreacji własnej konstrukcji; Biografia psychoseksualna M. Beisert; Formalna Charakterystyka Zachowania – Kwestionariusaz Temperamentu – FCZ – KT (Zawadzki, Strelau, 1997), Kwestionariusz Typu Integracji Ego A. Smelkowskiej – Zdziabek; Kwestionariusz Osobowy. W toku badań została częściowo potwierdzona hipoteza dotycząca zgodności wzorców seksualności pomiędzy kobietami reprezentującymi kolejne pokolenia w rodzinie. Zgodność w zakresie wzorca zaobserwowano głównie w odniesieniu do tożsamości płciowej, oraz niektórych elementów dotyczących aktywności seksualnej. Istnieją natomiast istotnie statystycznie różnice, pomiędzy kobietami w kolejnych pokoleniach, jeśli chodzi o rolę płciową kobiety gdy funkcjonuje ona jako matka. Niniejsza praca powstała na kanwie założeń dotyczących polietiologicznej natury seksualności człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem roli rodziny w kształtowaniu wzorca seksualności u dziecka. Wyniki pozwoliły na częściowe potwierdzenie tych założeń, a także na zauważenie złożoności tego konstrukt i jego wieloczynnikowej genezy.

The research conducted was a comparative analysis of sexuality patterns in women who represent three consecutive generations. The studied group consisted of 128 women representing 3 generations in a family -Grandmother, Mother and Granddaughter. To measure individual variables the following research tools were used – The Sense of Sexual Identity Scale (Miluska 1996); Psychological Sex Inventory (Kuczyńska, 1992); Upbringing in a Family of Origin and Procreation Questionnaire of one's own design; Psycho-sexual Biography (M. Beisert); The Formal Characteristic of Behavior – A Temperament Questionnaire (Zawadzki, Strelau, 1997), Type of Ego Integration Questionnaire (A.Smelkowska) and Personal Questionnaire. In the course of this research the hypothesis of consistency of sexual patterns between women representing consecutive generations in a family was partially proved. The consistency in the scope of the pattern was primarily observed with reference to sexual identity and to some of the elements of the sexual activity. There are, however, statistically significant differences between women in consecutive generations when it comes to woman's gender role in her functioning as mother. The present paper was based on assumptions about polietiological nature of human sexuality, particularly with attention to the role of a family in the formation of sexual pattern in a child. The results allowed partial confirmation of those assumptions as well as an observation of a complexity of the construct and its multifactoral origin.
Sexuality patterns in a family - a cross generational analysis
Wydział Nauk Społecznych: Instytut Psychologii
Keywords: wzorzec seksualności; sexuality pattern; płeć; gender; rozwój psychoseksualny; psychosexual development; rodzina; family