Drama i Psychodrama - podstawowe pojęcia - Michałowska, Danuta Anna (My University, 2013)
Drama i psychodrama to metody pracy grupowej, które znajdują swoje zastosowanie w edukacji, kreowaniu potencjału ludzkiego, budowaniu kapitału ludzkiego oraz w profilaktyce i terapii. Rozumienie ich istoty jest ważne, aby umiejętnie posługiwać się wybranymi elementami każdej z nich w pracy z grupą edukacyjną.
Materiał dydaktyczny jest przeznaczony dla studentów specjalności nauczycielskiej w ramach modułu kształcenia psychopedagogicznego i dydaktycznego, tematyka odnosi się do współczesnych teorii rozwoju osobowości, teorii kształcenia i wychowania oraz praktyki edukacyjnej, z uwzględnieniem kreatywnych metod pracy grupowej.
Keywords: drama, psychodrama,; edukacja, rozwój; metody kształcenia; terapia