Dzieje współpracy amerykańskich i polskich związkowców, 1918-1989 - Zyzak, Paweł (My University, 2016)
Współpraca polskich i amerykańskich związków zawodowych sięga 1918 r., kiedy odrodziło się Państwo Polskie i w wyniku powojennych traktatów powstała Międzynarodowa Organizacja Praca. W latach 30. Polacy i Amerykanie współdziałali w ramach tzw. „Międzynarodówki Amsterdamskiej”. W okresie II wojny światowej AFL i CIO wspierały polski „ruch oporu”, a po wojnie, ta pierwsza, pomagała polskim emigrantom oraz podziemiu niepodległościowemu w Polsce. AFL należała do współzałożycieli Radia Wolna Europa. AFL-CIO (od 1955 r.) nagłaśniała bunty robotnicze w PRL, organizowała międzynarodową pomoc dla ofiar represji oraz humanitarną dla Polaków. W sierpniu 1980 r. udzieliła poparcia strajkującym w Polsce robotnikom. Od września organizowała materialną pomoc dla powstającego związku zawodowego. Po wprowadzeniu „stanu wojennego” domagała się zdecydowanej reakcji rządu USA na agresję. Wspierała podziemne struktury „Solidarności” i lobbowała przeciwko władzom PRL na forum MOP. Jednocześnie domagała się ogłoszenia bankructwa PRL.

The cooperation between Polish and American unionists dates back to 1918, when Poland regained its independence and, as a result of post-war treaties, the International Labor Organization was established. During the 1930s Poles and Americans worked together in the so called “Amsterdam International”. During the IIWW both, the AFL and CIO, supported Polish anti-Nazi resistance, and after the war, the former, was helping Polish émigrés and country’s anticommunist underground. The AFL co-organized the Radio Free Europe. AFL-CIO (from 1955 r. onward) was publicizing all the Polish worker’s uprisings in the West. In August 1980 it staunchly endorsed strikers in Poland. Since September it started to organize material aid for the arising labor union. After the introduction of “martial law” it demanded a strong response from the U. S. government to the aggression. AFL-CIO supported underground structures of “Solidarity” and was lobbied against the PPL regime at the ILO. Simultaneously it demanded the bankruptcy of PPL.
The History of the Cooperation Between of American and Polish Trade Unionists, 1918-1989
Wydział Historyczny
Keywords: AFL-CIO; Solidarność; Kirkland; Solidarity; Związki Zawodowe; Labor; Labour