Solidarność jako samoograniczające się powstanie - Brzechczyn, Krzysztof (Instytut Pamięci Narodowej, 2025)
Artykuł przedstawia dylematy ideowe ruchu Solidarności w latach 1980-1981: spory wokół kształtu reformy gospodarczej i stosunku do ZSRR. W latach stanu wojennego i socjalistycznej normalizacji dyskusje te prowadziły do wyodrębnienia się nurtu umiarkowanego i radykalno-niepodległościowego w szeroko rozumianym ruchu społecznym Solidarności.
Keywords: Solidarność; Sierpień 80'; Wałęsa; Samorządna Rzeczpospolita; Solidarność Walcząca; samoograniczająca się rewolucja; Solidarity