Nowe strategie liryczne współczesnej poezji egipskiej. Twórczość pokolenia lat 90 - Piotrowska, Agnieszka (My University, 2010)
Praca ma na celu przedstawienie poezji pokolenia lat 90. w Egipcie. Poprzez analizę tematyki, języka i form poetyckich wierszy, nakreślenie okoliczności ich powstania i ukształtowania się nowej grupy poetyckiej oraz ogólnie zarysu historycznego dotyczącego sytuacji literackiej w Egipcie, ma ona ułatwić odbiór tej poezji oraz przyczynić się do jej rozpowszechnienia. Ze względu zaś na aktualność tematu - większość twórczości poetów pokolenia lat 90. nie doczekała się jeszcze opracowań naukowych - oraz wciąż kształtujący się dorobek literacki jej twórców, ma ona również zapełnić niszę w badaniach dotyczących najnowszej literatury arabskiej.W swojej pracy odwołuję się do twórczości poetów pokolenia lat 90. publikowanej w magazynach literackich (m.in. (Kitaba Al-Ukhra, Al-Garad, Ibdaa, Al-Qahira)) oraz zawartej w antologii Angry Voices. An Anthology ot the Off-Beat. New Egyptian Poets, jak również opieram się na opracowaniach naukowych dotyczących najnowszej literatury arabskiej.

The aim of the study is to introduce the 1990’s poetry in Egypt. By analyzing the thematic content, poetic language and forms of the poems and by referring to several elements such as: circumstances which influenced their poetry and the new poetic movement which, consequently, has been created, or the literary background of Egyptian writings, it is supposed to facilitate an understanding of this poetry and contribute to bringing some of it to readers unfamiliar with the topic. Another goal of the study would be to fill a vacuum in the field (no other studies have been established in this arena given the fact that the literary output of this 90’s generation is still in a process of mobility).I based my study upon the writings of the poets published in the literary magazines (Kitaba Al-Ukhra, Al-Garad, Ibdaa, Al-Qahira) and included in Angry Voices. An Anthology of the Off-Beat New Egyptian Poets.
The new lyrical strategies of the contemporary Egyptian poetry. The literary output of the generation of poets from the 1990s
Wydział Neofilologii: Katedra Studiów Azjatyckich
Keywords: Arabistyka; Arabic studies; Literaturoznawstwo; Literary studies; Poezja współczesna; Contemporary poetry; Poezja arabska; Arabic literature; Egipt; Egypt