Centrum Monitoringu Wolności Prasy jako przykład instytucji pozarządowej w polskim systemie medialnym - Adamczyk, Wojciech (Wydawnictwo Naukowe Instytutu Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2004)
Przedmiotem artykułu jest charakterystyka działania Centrum Monitoringu Wolności Prasy w Polsce w latach 1996-2004. Analizie poddano rozmaite aspekty funkcjonowania tej pozarządowej instytucji, począwszy od wpływu na działalność legislacyjną dotyczącą wolności mediów, a na wspieraniu dziennikarzy i posiadanej przez nich swobody informowania.
Keywords: wolność pracy; instytucja pozarządowa; centrum; monitoring