Języki w niebezpieczeństwie: księga wiedzy - Nau, Nicole; Hornsby, Michael; Karpiński, Maciej; Klessa, Katarzyna; Wicherkiewicz, Tomasz; Wójtowicz, Radosław (Wydział Neofilologii UAM, 2016)
Ile jest dzisiaj języków na świecie? Liczba podana w naszej książce może być zaskakująca, zwłaszcza, że jest ona kilkunastokrotnie wyższa niż liczba państw na świecie. Języki również cały czas powstają – czy to za sprawą indywidualnego rozwoju dialektów danego języka czy też mieszania się różnych języków w społeczeństwach wielojęzycznych. Niestety, języki o wiele częściej zanikają niż powstają, co powoduje, że ogólna liczba języków wcale nie wzrasta, a wręcz dramatycznie maleje. Trudno przewidzieć, ile języków będzie nadal używanych za kilkanaście - kilkadziesiąt lat, jednak wstępne prognozy są pesymistyczne: połowa z obecnie używanych języków umrze. Nasze języki są w niebezpieczeństwie i nie jest to sprawa, którą interesują się wyłącznie językoznawcy. Różnorodność językowa to część różnorodności kulturowej, która cechuje człowieczeństwo – i jest ona skarbem, a nie ciężarem. Z pomocą tej książki dowiesz się, co niesie ze sobą ten skarb: fascynujący świat języków.
Keywords: językoznawstwo; dokumentacja języków; języki zagrożone; różnorodność językowa; rewitalizacja języków; polityka językowa; wielojęzyczność; pismo; dźwięki mowy; etniczność; język a kultura; kontakty językowe