Doświadczenie mistyczne według świętej Teresy od Jezusa. Analiza filozoficzna - Niziński, Rafał Sergiusz (Wydawnictwo Pallottinum, 2024)
Zadaniem, jakie stawia sobie autor, jest uchwycenie istoty doświadczenia mistycznego, tak jak je rozumie Teresa. Jest to próba ukazania natury tego doświadczenia oraz warunków je umożliwiających. Dla Tomasza z Akwinu doświadczenie tego typu jest możliwe, gdy między Bogiem a człowiekiem zachodzi pewne podobieństwo. Dlatego autor poszukuje wskazanych przez Teresę zasad uzyskania tego podobieństwa przez człowieka. Analizuje dynamikę wzrostu doskonałości doświadczeń mistycznych oraz ich celowość. Ostatnim elementem jest ukazanie oryginalności myśli Teresy na tle teologii mistyki oraz filozofii mistyki. Jest nią rozumienie mistyki nie tylko jako wzrostu w jednoczeniu woli z Bogiem, ale także przygotowanie człowieka do oglądania Boga.
Mystical experience according to saint Teresa of Jesus. A philosophical analysis
Keywords: Bóg; Jezus Chrystus; człowiek; dusza; modlitwa; miłość; zjednoczenie z Bogiem; God; Jesus Christ; man; soul; prayer; love; union with God