Promocja katalogu centralnego polskich bibliotek naukowych – fanaberia czy konieczność? - Ruść, Iwona (Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu, 2018)
W 2017 roku minęło 15 lat od oficjalnego rozpoczęcia działalności Narodowego Uniwersalnego Katalogu Centralnego NUKAT. Przez ten czas katalog centralny na trwałe wpisał się w polską rzeczywistość biblioteczną i w zasadniczy sposób zmienił organizację pracy bibliotekarzy przy katalogowaniu dokumentów. Jednak wydaje się, że potencjał katalogu NUKAT wciąż nie jest w pełni wykorzystywany. Oznacza to, że potrzebuje bardziej kompleksowych działań promocyjnych w celu lepszego prezentowania zasobów polskich bibliotek akademickich i naukowych oraz skuteczniejszego zaspokajania potrzeb informacyjnych użytkowników. Potrzebne są badania użytkowników, ścisła współpraca z bibliotekami partnerskimi NUKAT w zakresie działań marketingowych, a także – a może przede wszystkim – konsolidacja przedsięwzięć w zakresie wzajemnego promowania. Artykuł podsumowuje dotychczasowe działania promocyjne Centrum NUKAT i stanowi zaproszenie do podjęcia dalszej współpracy w tym zakresie.

In 2017 NUKAT union catalog has already been operating for 15 years. During this period it became a permanent part of Polish library landscape and significantly changed the way librarians organize their cataloging tasks. Still however, it has not reached its full potential. That means it requires more complex promotional activities in order to present information on the resources of Polish academic and research libraries in a better way and be more effective in responding to users’ information needs. Those activities should include some research on users’ needs, close cooperation with NUKAT member libraries as regards the marketing practices and – last but not least – the consolidation of mutual advertising projects. The present review sums up the promotional activities of NUKAT Center performed so far, being at the same time an invitation to further cooperation on that issue.
Advertising the union catalog of Polish research libraries – a whim or a necessity?
Keywords: biblioteki naukowe; biblioteki akademickie; academic libraries; katalog centralny; union catalog; NUKAT; marketing; promocja; research libraries; promotion