Prawne aspekty stosowania przymusu bezpośredniego w szpitalach psychiatrycznych - Mróz, Katarzyna (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2017)
Artykuł porusza najważniejsze zagadnienia związane z problematyką stosowania przymusu bezpośredniego w szpitalach psychiatrycznych. Opracowanie przedstawia sytuacje, w których dozwolone jest wszczęcie trybu przymusowego postępowania medycznego wobec osób stwarzających zagrożenie dla życia lub zdrowia własnego, najbliższego otoczenia bądź bezpieczeństwa powszechnego, wbrew ich woli. Gwarancję realizacji zasad poszanowania praw i wolności jednostki stanowią przepisy ustawy o ochronie zdrowia psychicznego dotyczące stosowania w granicach konieczności środków przymusu bezpośredniego.

This paper discusses major issues related to the application of coercive measures in psychiatric hospitals. The situations are presented when a physician is authorized to initiate compulsory medical procedure against persons posing threat for their own life or health, their immediate surroundings or common security - against their own will. Provisions of the Mental Health Act regarding the application of direct coercive measures within the limits of necessity are vital guarantee of respecting the rights and freedoms of an individual.
Legal aspects of using direct coercion in psychiatric hospitals
Artykuł został zamieszczony w numerze specjalnym czasopisma pt. „Rola prawa w życiu jednostki w ujęciu nauk społecznych”.
Keywords: przymus; coercion; choroba psychiczna; mental illness; szpital psychiatryczny; psychiatric hospital