Fonologia iloczasu w języku islandzkim i norweskim - Czarnecki, Przemysław (My University, 2013)
Tematem niniejszej rozprawy jest analiza fonologiczna iloczasu w j. islandzkim i norweskim. Podstawę teoretyczną analizy stanowi model Fonologii Rządu. W rozdz. 1. przedstawione zostały inwentarze dźwięków j. islandzkiego i norweskiego, a także hierarchia elementów prozodycznych (akcentu, iloczasu i tonu) i wpływ akcentu na dystrybucję długich i krótkich samogłosek. Rozdz. 2. przedstawia podstawowe założenia Fonologii Rządu. Rozdz. 3. poświęcony jest tzw. wzdłużeniu w otwartych sylabach i alternatywnej definicji otwartej sylaby. W rozdz. 4. analizie poddano zbitki spółgłoskowe, które występują na początku i wewnątrz wyrazów. Dla podkreślenia uniwersalności analizy, przywołano dane z j. farerskiego. Rozdz. 5. analizuje preaspirację w j. islandzkim. Opisana jest ona zarówno pod względem struktury melodycznej, jak i pozycji w sylabie. Rozdz. 6. poświęcony jest analizie spółgłosek retrofleksyjnych w j. norweskim. Rozdz. 7. rozwija opis zbitek spółgłoskowych wewnątrz słowa, skupiając się na takich, które następują tylko po krótkiej samogłosce. Rozdz. 8. prezentuje szczegółową analizę jednej spółgłoski islandzkiej, /s/, i jej znaczenia dla opisu iloczasu w tym języku. Opisano /s/ jako „podwójnego agenta” w fonologii j. islandzkiego. Rozdz. 9. konfrontuje ustaloną w regułę iloczasu z formami złożonymi morfologicznie, tj. derywatami i złożeniami. Rozdz. 10. kontynuuje dyskusję nad rolą informacji morfologicznej w analizie iloczasu. Zaproponowano opis wybranej kategorii morfologicznej tj. tworzenia czasu przeszłego.

Chapter 1 briefly presents sound inventories of Icelandic and Norwegian. Chapter 2 presents basic theoretical assumptions of Government Phonology. Chapter 3 is devoted to the so-called „open syllable lengthening” in Icelandi and Norwegian. Chapter 4 discusses branching onsets in Icelandic and Norwegian. An attempt is made to explain why forms like Ic. sötr or Norw. Afrika have a stressed long vowel, although a consonant cluster follows. Chapter 5 further analyses the distribution of long and short vowels and continues the discussion on Icelandic preaspiration. Chapter 6 sheds some alternative light on the so-called retroflex consonants in Norwegian. Chapter 7 takes a closer look at what was traditionally called coda-onset contact. Chapter 8 analyses the peculiar phonological behavior of /s/ in Icelandic. Following GUSSMANN (2001a) we call it “the double agent” of Icelandic phonology. Chapter 9 is devoted to the phonology of quantity in compound words in Icelandic. Chapter 10 analyses the creation of past tense in Icelandic and Norwegian from the phonological point of view.
The phonology of quantity in Icelandic and Norwegian
Wydział Neofilologii: Katedra Skandynawistyki
Keywords: Fonologia rządu; Government Phonology; Iloczas; Quantity; Język islandzki; Icelandic; Język norweski; Norwegian