Życie w projekcie. Projekt jako narzędzie przekształcania świata i rama instytucjonalna rzeczywistości społecznej - Rapior, Waldemar (My University, 2017)
W rozprawie badam transformację późnego kapitalizmu w kierunku społeczeństwa projektu – społeczeństwa, w którym wymyślanie i realizacja projektów stało się główną formą uspołecznienia, a tworzenie projektów traktowane jest jako właściwa i pożądana strategia działania jednostek i instytucji. „Projekt” – wymagający pracy zespołowej i angażujący codzienne relacje – stał się dziś główną formą zatrudnienia, a także najbardziej powszechną, być może jedyną, dostępną formą awansu dla ludzi wykonujących profesje nowej klasy średniej. Pojawienie się społeczeństwa projektu oznacza przebudową relacji społecznych oraz konieczność ciągłego odtwarzania warunków tworzenia więzi i systematycznego wytwarzania intersubiektywności ze względu na realizowane i potencjalne współdziałania. Ideę projektu wiążę z postkolektywizmem, gdyż umożliwia on praktykowanie nasilającego się indywidualizmu tak, by minimalizować koszty społeczne i straty ekonomiczne wynikające z rywalizacji między jednostkami. Bazując na badaniach etnograficznych otwartego, niehierarchicznie zarządzanego projektu zrealizowanych w latach 2012-2013 w Rotterdamie pokazuję, jak jednostki wytwarzają in situ wspólną przestrzeń, która umożliwia im współdziałanie a jednocześnie zabezpiecza poczucie odrębności i indywidualizmu.

In the thesis, I examine the transformation of late capitalistic society towards a project society, that is a society in which the creation and implementation of projects have become the main form of socialization and is treated as an appropriate and desirable strategy of actions for individuals and institutions. The “project” requires teamwork as well as new form of subjectivity. Moreover, it has become the main form of employment and is also the most common, perhaps the only available form of promotion for middle-class professionals. The emergence of the project society indicates the need for a continuous reconstruction of conditions for ties and the systematic production of intersubjectivity due to realized and potential interactions. The concept of the project is linked to postcollectivism as it enables the practice of unbridled individualism but at the same time it minimizes the economic and social costs – the result of a rivalry between individuals. Based on ethnographic research of an open-ended, non-hierarchical, flat project conducted in 2012-2013 in Rotterdam, I show how individuals create in situ a common ground that enables them to cooperate and at the same time support a sense of distinctiveness and individualism.
Living in a project. Project as a tool for modeling the world and an institutional framework for social reality
Wydział Nauk Społecznych
Keywords: projekt; project; społeczeństwo projektu; project society; projektyzacja; projectification; uspołecznienie; socialization; współpraca; cooperation