Założenia pałacowo-parkowe okolic Krotoszyna i Koźmina Wielkopolskiego - analiza wybranych przykładów - Markuszewska, Iwona (Wydawnictwo Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk, 2008)
Artykuł dotyczy stanu zagospodarowania wybranych założeń pałacowo-parkowych okolic Krotoszyna oraz Koźmina Wlkp. (południowy fragment województwa wielkopolskiego). Dokładnej analizie zostały poddane dwa obiekty znajdujące się w Smolicach i Borzęciczkach. Prace kameralne obejmowały analizę dawnych i współczesnych materiałów kartograficznych i fotolotniczych, natomiast rozpoznanie aktualnego stanu zagospodarowania zespołów pałacowo-parkowych przeprowadzono podczas inwentaryzacji terenowej, której uzupełnieniem jest wykonana dokumentacja fotograficzna.