Czy istnieje typ idealny „opozycyjności”? - Pomorska, Marzena (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, Poznań, 2010)
Opozycja polityczna jest fundamentalną kategorią współczesnej analizy politologicznej. Z jednej strony, może być niezorganizowaną, przynależną społeczeństwu, rodzącą się oddolnie. Z drugiej strony, po prostu partią polityczną. Może być też legalna albo pozostawać poza prawem. Może być motywowana szlachetnymi ideami albo wyrażać żądzę władzy. Dla istoty kategorii nie ma to znaczenie. Najważniejszą kwestią jest fakt, iż opozycja istnieje zawsze i w każdym systemie politycznym, we wszystkich typach państw. Opozycyjność jest politycznym fenomenem.
Does the ideal type of opposition exist?
Keywords: Opozycja polityczna; Typy opozycyjności