Determinanty polityki bezpieczeństwa energetycznego Polski w latach 1997-2013 - Adamkiewicz, Jakub (My University, 2017)
Celem rozprawy jest określenie głównych determinantów bezpieczeństwa energetycznego Polski oraz odpowiedzenie na pytanie czy kultura energetyczna Polski wskazuje na jej zrównoważenie? Problem badawczy dotyczy szeroko pojmowanego społeczno-politycznego wymiaru bezpieczeństwa energetycznego w Polsce ujmowanego w kontekście analizy ekonomicznej i ekologicznej. Rozważania prowadzone przez autora dysertacji doprowadziły do wprowadzenia nowego terminu zrównoważone bezpieczeństwo energetyczne uzupełniającego koncepcję zrównoważonego rozwoju.

The aim of the work is term a main determinants of Polish energy security and asked to research question which is considering whether the culture of Polish energy indicates the sustainability of energy security policy. The problem research of the hearing concerns the widely understood socio-political dimension of energy security in Poland recognized in the context of the economic analysis. Deliberations taught by the author of dissertation led to the introduction of new sustainable energy security supplementary concept of sustainable development.
Determinants of Polish energy security policy in the years 1997-2013
Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa
Keywords: bezpieczeństwo energetyczne; energy security; zrównoważony rozwój; sustainable development; społeczne aspekty bezpieczeństwa; social aspects of security