Codzienność doświadczeń macierzyńskich matek samotnie wychowujących swoje dzieci - Włodarczyk, Ewa (Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2002)
Tekst poświęcony jest problematyce rodzin samotnych matek, przy czym przyjęta perspektywa ujmowania samotnego macierzyństwa stawia na pierwszym planie osobę matki i akcentuje doświadczanie przez nią jej codzienności z wpisanymi weń wysiłkami, związanymi szczególnie z wypełnianiem funkcji socjalizacyjnej. Omówione w nim zostały wybrane wyniki badań własnych: elementy obrazu rodzin samotnych matek i aspekty ich codziennego funkcjonowania, a także zarysowanie poziomu zainteresowania tymi rodzinami i jakości konkretnych działań instytucji statutowo powołanych do niesienia pomocy w ich środowisku lokalnym
Keywords: macierzyństwo; samotne macierzyństwo; samotne matki; codzienność; motherhood; single motherhood