Ochrona zabytków techniki - wybrane regulacje prawa polskiego i międzynarodowego / Protection of Industrial Monuments - Selected Polish and International Law - Kowalska, Samanta (Bogucki Wydawnictwo Naukowe, 2017)
Zabytki techniki stanowią źródło wiedzy inżynieryjnej oraz świadectwo przeobrażeń w życiu społecznym i gospodarczym. W przeszłości zabytkowe obiekty industrialne nierzadko trafiały do lamusa. Należy jednak podkreślić, iż jako istotny element dziedzictwa kulturowego powinny podlegać rzeczywistym działaniom z zakresu ochrony i opieki nad zabytkami. W niniejszym rozdziale przedstawiono wybrane regulacje prawa polskiego, europejskiego i międzynarodowego na rzecz skutecznej oraz efektywnej ochrony zabytków industrialnych z uwzględnieniem obiektów hydrotechniki. Zabytki hydrotechniki wskazują na znaczenie wody w życiu człowieka i przyrodzie. Historyczne kanały wodne wraz z urządzeniami hydrotechnicznymi są integralną częścią krajobrazu kulturowego. Dokumentują rozwój technologiczny oraz wskazują na wzajemne powiązania człowieka z środowiskiem przyrodniczym. Aspekt ten uwypukla potrzebę podejmowania kompleksowych i skorelowanych działań ochronnych na rzecz zabytków techniki uwzględniając nie tylko substancję materialną zabytku, ale i warstwę niematerialną wtopioną w tkankę społeczną oraz środowisko życia człowieka.
Keywords: zabytki industrialne; zabytki hydrotechniki; dziedzictwo kulturowe; prawna ochrona dziedzictwa kulturowego; prawo polskie; prawo europejskie; prawo międzynarodowe