Kosowo – koniec Europy? - Zobeniak, Marta (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, 2010)
Minister spraw zagranicznych Rosji, Siergiej Ławrow, stwierdził, że niepodległość Kosowa może oznaczać początek końca Europy, a oficjalne uznanie jego suwerenności będzie zagrażało globalnemu bezpieczeństwu. Obawiano się, iż jednostronna deklaracja niepodległości Kosowa, a zwłaszcza jej uznanie przez państwa europejskie, otworzy „puszkę Pandory”. Mogłoby bowiem stanowić precedens dla innych separatystycznych republik czy regionów autonomicznych, w których mogą pojawić się żądania podobnych kroków i uzyskania praw, jakie zdobyli Kosowarzy. Baskowie mogą zażądać odłączenia się od Hiszpanii, Tyrolczycy mogą ogłosić secesję od Włoch, Węgrzy – od Rumunii. Mieszkańcy Północnego Kaukazu, jak się obawiano, zapragnęliby uniezależnienia się od Federacji Rosyjskiej. Można powiedzieć, że minister Ławrow wyolbrzymił problem, ponieważ dążenia separatystyczne wynikają głównie z problemów ekonomicznych, podczas gdy w Europie bardzo silna jest nadzieja, że gospodarka jest na tyle silna i stabilna, by nie dostarczać powodu dla wzrostu separatyzmu.
Kosovo - the end of Europe?
Keywords: Kosowo; Unia Europejska; Niepodległość Kosowa; Separatyzm