Bevægelsesverber i polsk og dansk og ACCOMPLISHMENT-dilemmaet - Sobkowiak, Mikołaj (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2009)
Artiklen tager udgangspunkt i Smiths (1997) påstand om, at verbale konstellationer, som består af et tælleligt nominal, et bevægelsesverbum og et retningsadverbial udtryk af en præpositionsforbindelse er ACCOMPLISHMENT-konstellationer ligesom 'The child built a house' eller 'He wrote a novel' er det. Jeg har anvendt en række morfologiske og syntaktiske tester på nogle perfektive og imperfektive ACCOMPLISHMENTS, som i polsk og dansk betegner målrettet bevægelse (biec / at løbe, iść / at gå, lecieć / at flyve og jechać / at køre + retningsadverbialer). Undersøgelsen viser, at de omtalte verbale konstellationer ikke altid har de samme egenskaber som de såkaldte kanoniske ACCOMPLISHMENTS, der ikke denoterer nogen form for bevægelse.

The article departs from Smith's (1997) claim that verb constellations constituted by a countable nominal, a verb of motion and a directional PP are ACCOMPLISHMENT constellations in line with 'The child built a house' or 'He wrote a novel.' A series of morphological and syntactic tests are applied to perfective and imperfective ACCOMPLISHMENTS of directed motion in Polish and Danish (biec / at løbe, iść / at gå, lecieć / at flyve og jechać / at køre + directional adverbials). This illustrates that the verb constellations of interest do not always show the features of canonical ACCOMPLISHMENTS that do not refer to motion as such.
Verbs of motion in Polish and Danish and the ACCOMPLISHMENT-dilemma
Keywords: aktionsart; aspekt; bevægelsesverber i polsk og dansk; accomplishments; aspect; motion verbs in Polish and Danish; verbs of motion in Polish and Danish