Neuropsychologiczne uwarunkowania przestępstw seksualnych - Roszyk, Anna (My University, 2017)
W pracy przedstawiono własny model etiologii sprawstwa przemocy seksualnej uszczegóławiający Zintegrowaną Teorię Przestępczości Seksualnej Warda i Beecha, uwzględniający idee Mikrogenetycznej Teorii Objawu Browna i Pąchalskiej oraz dane dotyczące anomalii seksualnych i zachowania w różnych zaburzeniach mózgowych. Zbadano 264 mężczyzn: 81 sprawców wykorzystania seksualnego dziecka, 52 sprawców zgwałceń dorosłych ofiar, 57 sprawców przemocy nieseksualnej i 73 mężczyzn niekaranych. Zastosowano 11 testów neuropsychologicznych oraz kwestionariusze i wywiady do oceny zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych i czynników ryzyka dysfunkcji neuropsychologicznych. Z akt penitencjarnych pozyskano dane o cechach czynu przestępczego. Badania potwierdziły rolę dysfunkcji wykonawczych, pamięci i percepcji w etologii sprawstwa przemocy seksualnej oraz istotny wpływ tych dysfunkcji na cechy czynu przestępczego, w tym sprawstwa, surowość czynu i recydywę. Wyniki badań mają znaczenie dla praktyki klinicznej i sądowej. Szczególnie ważne jest potwierdzenie dysfunkcji układu nagrody i mechanizmu obsesyjno-kompulsywnego w genezie dewiacji.
Neuropsychological determinants of sexual crimes
Wydział Nauk Społecznych
Keywords: przestępcy seksualni; sex offenders; deficyty neuropsychologiczne; neuropsychological deficits; funkcje wykonawcze; executive functions; pamięć; memory; percepcja; perception; sprawcy wykorzystania seksualnego dziecka; child molesters; sprawcy zgwałceń; rapists