Współpraca bibliotekarzy województwa zachodniopomorskiego - Różycka, Mirosława (Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu, 2018)
Współpraca w środowisku bibliotekarskim jest jak najbardziej możliwa. Przykładem takiego dobrze rozumianego współdziałania – i to nie tylko między bibliotekami naukowymi, publicznymi, ale również między bibliotekami działającymi w muzeach czy archiwach – jest Zachodniopomorskie Porozumienie Bibliotek. W artykule przedstawiono powstanie porozumienia, wspólne działania oraz wymierne efekty współpracy. Opisano także współpracę wykraczającą poza granice regionu i kraju.

Cooperation among libraries is possible. Such cooperation among libraries – and not only among the public scientific ones but also among the ones within archives and museums – is exemplified by the West-Pomeranian Agreement of Libraries. The article presents the way the agreement was achieved, the activities resulting from it, and the effects of the cooperation itself. The article also describes the cooperation over the frontiers and inside the country.
Cooperation of the Librarians of the West-Pomeranian Voivodeship
Keywords: Zachodniopomorskie Porozumienie Bibliotek – ZPB; West-Pomeranian Agreement of Libraries (ZPB); regional cooperation; współpraca regionalna; współpraca ponadgraniczna; cooperation over the frontiers; biblioteka cyfrowa; digital library; Bibliotekarz Zachodniopomorski; West-Pomeranian Librarian; integration; integracja