Obraz współczesnej młodzieży postrzegany z perspektywy rówieśników. - Peret, Paulina (My University, 2013)
Młodzież partycypująca w płynnonowoczesnej rzeczywistości opartej na zmianie, stojąca w obliczu konieczności realizacji zadań rozwojowych adolescencji, borykająca się z trudnościami wynikającymi z „bycia pomiędzy” dzieciństwem a dorosłością oraz „pomiędzy” sprzecznymi tendencjami tkwiącymi wewnątrz jednostki zagubionej w gąszczu licznych powinności, wnosi istotny wkład w ocenę jakości zachodzących procesów społeczno-kulturowych, bowiem niejako jest zarazem twórcą, jak też odbiorcą niniejszych zmian. Zatem warto podjąć refleksję na temat sytuacji „współczesnych młodych”, których czasem niezauważalny głos stanowi fundamentalną część dyskursu nad ich partycypacją w zaistniałych warunkach społeczno-kulturowych. Podjęte dociekania badawcze miały na celu ukazanie obrazu współczesnej młodzieży postrzeganego z perspektywy rówieśników poprzez określenie pewnych aspektów stanowiących jedynie fragmenty warunków niezbędnych do uchwycenia sytuacji młodzieży. Wielokontekstowa analiza obrazu młodego pokolenia jako podmiotu sprawczego prospektywnych zmian skoncentrowana była na poczuciu tożsamości, orientacjach normatywnych, ocenie pokolenia rówieśników oraz poglądach i opiniach badanej młodzieży na temat społeczeństwa zorientowanego na globalną zmianę. Zadanie określenia autodefinicyjnego portretu rówieśników ujawniło zarówno wiele trudności, jak też zasobów będących „wyposażeniem” współczesnej młodzieży w podejmowaniu trudu egzystencji w zmiennej rzeczywistości społeczno-kulturowej. Wyniki podjętych badań wskazują na obraz młodzieży upatrującej szansy na rozwój w zastanych warunkach społeczno-kulturowych ujmując siebie jako kreatora własnych losów oraz partycypowanej rzeczywistości. Egzystencja w zaistniałych warunkach społeczno-kulturowych wymaga nastawienia na rozwój, aktywność oraz siłę i wiarę w moc sprawczą jednostki, czego uosobieniem są współcześni młodzi ludzie dający tego wyraz w wynikach podjętych badań empirycznych.

Young people participating in liquid modernity based on constant change and challenged by the necessity of developmental changes of adolescence and struggling with the difficulties of being ‘in-between’ – between childhood and adulthood, between inconsistency coming from their inner state lost in many inflictions – contribute hugely to the evaluation of sociocultural processes as they are the creators and the consumer of those changes. It is therefore worthwhile to raise the subject of the situation of ‘contemporary youths’ whose –sometimes unheard – voice is a fundamental part of a discourse of their participation in existing socio-cultural conditions. The research subject raised in this work is to show the image of the today’s youths from the perspective of peers by the designation of some aspects that are being only fragments of the necessary conditions to seize the situation of young people. Multicontextual analysis of the image of the young generation as a causative object of prospective changes is focused on the sense of identity, normative orientations, evaluation of the peers generation and outlooks and opinions on the society orientated on the global change of the analysed youth. The task to determine the portrait of self of the youth revealed many difficulties but also many resources that are today’s young people’s ‘equipment’ challenged by the existence in the ever changing socio-cultural reality. The results of the research are indicating to the image of the youths that are on the look-out for their chance of development in the existing socio-cultural conditions and are also describing themselves as creators of their own fate and the reality. The existence in these conditions requires the disposition towards development, activity, strength and faith in the might and main of an individual – and young people in this empirical research are true representative of this attitude.
The image of contemporary young people perceived from a perspective of peers.
Wydział Studiów Edukacyjnych
Keywords: młodzież; young people; społeczno – kulturowy wymiar globalizacji; sociocultural dimension of globalization; spostrzeganie społeczne; social apprehension; poczucie tożsamości; sense of identity; orientacje normatywne; normative orientations