Pismo i język ludu Sui w południowych Chinach. Opis, słownik, związki z chińskim językiem i kulturą - Burkiewicz, Kamil (My University, 2016)
Niniejsza dysertacja jest pierwszym anglojęzycznym opracowaniem na temat stworzonego przez reprezentantów grupy etnicznej Sui oryginalnego systemu pisma. Najważniejszy i jednocześnie najobszerniejszy rozdział pracy poświęcono słownikowi składających się na niego znaków. W części opisowej zawarto charakterystykę pisma Sui oraz ręcznie kopiowanych przez szamanów ksiąg wróżbiarskich, które stanowią jego zasadnicze medium. Charakterystyka obejmuje przegląd teorii dotyczących pochodzenia omawianego systemu pisma, analizę typologiczną znaków, klasyfikację oraz opis zastosowania ksiąg, obecnych w nich treści oryginalnych i zapożyczonych z chińskiego języka i kultury, a także analizę wybranych tekstów. Dodatkowym celem dysertacji jest opisanie praktycznie nieznanej poza granicami Państwa Środka grupy etnicznej. Pierwszy rozdział zawiera jej zwięzły portret, który obejmuje środowisko naturalne, warunki życia, organizację społeczną, tradycyjne zwyczaje i wierzenia, historię oraz literaturę oralną. Osobny rozdział traktuje o należącym do rodziny taj-kadajskiej języku ludu Sui, rozmieszczeniu dialektów, fonologii, słownictwie i gramatyce. Całości opracowania dopełnia podsumowanie, które skupia się na wyznaczeniu kierunków nowych lub uzupełniających badań. W dalszej kolejności umieszczono zestawy map i fotografii wykonanych w trakcie badań terenowych.

This dissertation is the first English language study on the subject of the original writing system developed by the Sui ethnic group. The most important and extensive part of the study is occupied by a dictionary of Sui script characters. Other contents provide characteristics of the Sui script and the books of Sui – divinatory utensils that function as its major medium. Those characteristics include various theories on the origin of the Sui script, a typological classification of Sui characters, a classification of the books and their internal structure, an analysis of Chinese and indigenous contents of the books, as well as translations of their selected fragments. The secondary objective of this dissertation is to present the virtually unknown ethnic group. For this reason, the first chapter is devoted to the concise presentation of selected characteristics of Sui people, including their natural environment, living conditions, social organization, traditional customs, beliefs, as well as history and oral literature. A separate chapter deals with the Sui language, its dialects, phonology, vocabulary and grammar. The study is complemented by an afterword, which briefly enumerates perspectives on future research concerning the Sui ethnic group, as well as sets of maps and photographs made during this author's field research.
The Script and Language of the Sui in Southern China: Description, Dictionary, Relations with Chinese Language and Culture
Wydział Neofilologii
Keywords: językoznawstwo; linguistics; chińskie mniejszości etniczne; Chinese ethnic minorities; języki w Chinach; languages in China; systemy pisma; writing systems