Ukraina w koncepcjach federacyjnych Leona Wasilewskiego - Brzechczyn, Krzysztof (Wydawnictwo Secesja, 2000)
Artykuł przedstawia poglądy i koncepcje polityczne na kwestię ukraińską rozwijane przez Leona Wasilewskiego. W artykule analizowane są poglądy Wasilewskiego na proces formowania się narodu ukraińskiego, zasady polityki narodowościowej Polskiej Partii Socjalistycznej, wschodnią granicę Polski i zasady federacji polsko-ukraińskiej w latach 1917-1921.
Keywords: Leon Wasilewski; Ukraina; Józef Piłsudski; Koncepcja federacyjna