Tożsamość poza terytorium. Karaimi, Ormianie i Tatarzy w Polsce: reintegracje wspólnot etnicznych - Graczyk, Longin (My University, 2024)
Praca jest etnograficznym studium obejmującym kilkunastoletnie obserwacje współczesnych przejawy tworzenia społeczności Ormian, Karaimów i Tatarów w Polsce. Opisany został proces „zmagań” z tożsamością ludzi odwołujących się do swojego pochodzenia, poczucia przynależności i współtworzenia wspólnoty. Zjawisko analizowane jest pojęciami etniczności, tożsamości kulturowej, wspólnoty i społeczności etnicznej, terytorium, rzeczywistości wirtualnej i ich wzajemnych powiązań w procesie reintegrowania wspólnot etnicznych. Przedstawione zostały przypadki działań i aktywności przejawiające się w „techmedialnym” zapośredniczeniu i społecznym „spektaklu codzienności”, wskazujące, że tożsamość podlega ulega nieustannej redefinicji, a wspólnoty reintegracji. Badania realizowane były w perspektywie antropologii doświadczenia - współuczestniczenia w swoistym procesie reintegracji karaimskich, ormiańskich i tatarskich wspólnot. W tych procesach istotną rolę pełnią symboliczne, ideologiczne i komunikacyjne pojmowania swojego etnosu. „Punktami zwrotnymi” dla opisywanych wspólnot byłą nagła deterytorializacja i niespodziewana reterytorializacja, z wykorzystaniem rzeczywistości wirtualnej (cyfrowej komunikacji). W studium opisane zostały różnorodne zabiegi i aktywności reintegrujące w rzeczywistości realnej i wirtualne: od tworzenia ikonicznych miejsc i stron internetowych, symbolicznych domen i społecznościowych komunikatorów, panteonu znaczących postaci, po dyskursy religijne, światopoglądowe i „spektakle społeczne”. The work is an ethnographic study covering several years of observations of contemporary manifestations of the creation of the Armenian, Karaite and Tatar community in Poland. The process of "struggling" with the identity of people referring to their origin, sense of belonging and co-creation of the community is described. The phenomenon is analyzed with the concepts of ethnicity, cultural identity, community and ethnic community, territory, virtual reality and their mutual connections in the process of reintegration of ethnic communities. Cases of actions and activities manifested in "techmedia" mediation and the social "spectacle of everyday life" are presented, indicating that identity is subject to constant redefinition and communities are reintegrated. The research was carried out in the perspective of the anthropology of experience - co-participation in a specific process of reintegration of Karaite, Armenian and Tatar communities. In these processes, symbolic, ideological and communicative understandings of one's ethnos play an important role. The “turning points” for the described communities were sudden deterritorialization and unexpected reterritorialization, using virtual reality (digital communication). The study describes various reintegration procedures and activities in real and virtual reality: from the creation of iconic places and websites, symbolic domains and social messengers, a pantheon of significant figures, to religious and ideological discourses and “social performances”. Wydział Antropologii i Kulturoznawstwa
Identity beyond territory. Karaims, Armenians and Tartars in Poland: reintegration of ethnic communities
Keywords: kultura; etniczność; tożsamość; wspólnota; społeczności sieci; rzeczywistość wirtualna; culture; ethnicity; identity; community; online communities; virtual reality