Zmiany demograficzne jako zagrożenie dla bezpieczeństwa. Analiza na przykładzie Japonii - Warchoł, Paulina (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2015)
Artykuł analizuje wpływ zmian demograficznych na bezpieczeństwo państwa na przykładzie Japonii. Głównym celem jest wyszczególnienie najbardziej znaczących rodzajów zmian demograficznych, w tym przypadku zjawiska starzejącego się społeczeństwa, niskiego współczynnika dzietności oraz migracji wewnętrznych oraz ich analizę w kontekście wpływu na bezpieczeństwo ekonomiczne i militarne Japonii w obecnym środowisku międzynarodowym.

The article analyses the impact of demographic changes on the national security based on the Japan’s experience. The main goal of the article is to highlight the most significant types of demographic changes, in this case the aging society, low total fertility rate and domestic migration, and their impact on the Japan’s economic and military security in the current international environment.
Demographic Changes as a Threat to Security. Analysis on the Example of Japan