Eksperymetalnie-przyjazne metody generacji i detekcji korelacji kwantowych - Bartkowiak, Monika (My University, 2012)
W pracy doktorskiej przedstawione zostały kryteria potrzebne do detekcji nieklasyczności I splątania kwantowego oraz liniowo-optycznie I nieliniowe bramki kwantowe, pozwalające generować splątanie.

In the thesis have been presented both nonclassicality and entanglement criteria, and generating them linear-optical and nonlinear quantum gates.
Experimentally-friendly methods of generation and detection of quantum correlations
Wydział Fizyki
Keywords: Nieklasyczność; Nonclassicality; Splątanie; Entanglement; Optyczne bramki kwantowe; Optical quantum gates