Perspektywy członkostwa Turcji w Unii Europejskiej - Reimisz, Liliana (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, 2010)
Artykuł dotyka problemu debaty toczącej się od wielu lat na arenie międzynarodowej, poruszającej temat kandydatury Turcji do członkostwa w Unii Europejskiej. Jest ona wyrazem obaw europejskich elit o przyszły kształt tej organizacji. W opracowaniu poruszone zostały zagadnienia z zakresu tożsamości Europy oraz procesu europeizacji Turcji, począwszy od reform przeprowadzonych przez Atatürka, na integracji ze strukturami unijnymi kończąc. Celem niniejszej pracy jest ukazanie zarysu konkurujących ze sobą wizji Unii Europejskiej, oraz problemów z nimi związanymi. W odniesieniu do poglądów zwolenników i przeciwników przystąpienia Turcji do UE, możemy wyróżnić dwa modele Europy: model ekskluzywny oraz model wielokulturowy (otwarty).
Turkey's prospects of the European Union membership
Keywords: Turcja; Unia Europejska; Członkowstwo Turcji w Unii Europejskiej