Językowe środki wykluczania. Obraz Romów w prasie węgierskiej z perspektywy Krytycznej Analizy Dyskursu - Kozakiewicz, Joanna (My University, 2016)
Niniejsza praca ma na celu uzyskanie odpowiedzi na kilka pytań badawczych, koncentrujących się wokół relacji pomiędzy dyskursem prasowym a miejscem zajmowanym przez Romów w węgierskim społeczeństwie. Głównym zadaniem Autorki jest określenie rodzaju praktyk i najważniejszych cech typowych dla węgierskiego dyskursu prasowego dotyczącego mniejszości romskiej, którego rezultaty interpretowano w perspektywie Krytycznej Analizy Dyskursu (KAD). Badania przeprowadzono na podstawie analizy kolokacji i konkordancji słów kluczowych ‘roma’ (Rom, romski) i ‘cigány’ (Cygan, cygański) w korpusie tekstów prasowych opublikowanych od 1 stycznia do 31 grudnia 2013 r. w trzech węgierskich czasopismach reprezentujących różne orientacje polityczne. Kolokacje, po weryfikacji ich kontekstów, zostały przyporządkowane kręgom tematycznym, w których mniejszość romska zazwyczaj figuruje w węgierskim dyskursie prasowym. Szczególną uwagę poświęcono formowaniu obrazu ‘integracji Romów’ oraz wyrażeniom synonimicznym w kontekście polityki i edukacji. Ponadto, przeprowadzono analizę kontrastywną złożeń zawierających rdzeń ‘roma’ (Rom, romski) i ‘cigány’ (Cygan, cygański), mającą na celu szczegółowe omówienie różnic w konotacjach obu etnonimów. Uwagę poświęcono także zaobserwowanym w korpusie konstrukcjom językowym oraz niektórym zaimkom i przypadkom, których zastosowanie posiadało wykluczający charakter.

The present thesis aims to answer a number of critical research questions investigating the relation between press discourse and the position of the Roma minority in Hungarian society. The main research goal was to determine the most important features of the Hungarian press discourse and its practices with regard to the Roma minority. The research data consisted of a corpus of articles collected from three Hungarian newspapers that were published in the twelve-month period between January, 1 and December, 31 2013 and that contained the key words ‘roma’ (Roma) and ‘cigány’ (Gypsy). The newspapers included in the corpus represent different political orientations. The collocation analysis was used to determine the main thematic articulations according to which the Roma are represented in the Hungarian press discourse, while the analysis of concordances, fragments of articles and the use of specific grammatical cathegories provided a valuable insight into the ways in which exclusionary practices took place. The results were interpreted in the paradigm of Critical Discourse Analysis.
Language as a means of exclusion: Representation of the Roma in the Hungarian press from the perspective of Critical Discourse Analysis
Wydział Neofilologii
Keywords: Romowie; Romanies; Cyganie; Gypsies; dyskurs prasowy; press discourse; Krytyczna Analiza Dyskursu; Critical Discourse Analysis; językoznawstwo korpusowe; corpus linguistics