De/montaż miasta w prozie Stanisława Lema - Gajewska, Agnieszka (Wydawnictwo Austeria, 2015)
Interpretacja trylogii Stanisława Lema "Czas nieutracony" ze szczególnym uwzględnieniem historycznego kontekstu związanego z okresem okupacji Lwowa.
Keywords: Lem Stanisław; Historia Lwowa; Polityka nazistowska; Studia żydowskie; Holocaust; Stalinizm