Portale społecznościowe jako “używka” okresu adolescencji - Barwicka, Agnieszka Magdalena; Szymkowiak, Eliza (Wielkopolska Rada Młodzieży, 2012)
Autorki w artykule przybliżają problem uzależnienia nastolatków od Social Mediów. Poprzez zdefiniowanie podstawowych zagadnień tematu: adolescencji, portali społecznościowych oraz socjomanii społecznościowej, dochodzą do przyczyn i skutków, jakie owo uzależnienie ze sobą niesie.

The authors focus on the problem of the teenage social media addiction. They analyse causes and consequences of the problem mentioned above by defining such terms as adolescence, the social network and the Internet addiction disorder.
Keywords: social media; adolscencja; socjomania społecznościowa; uzależnienie